Come on Eileen

Nej det blir inte den av all världens coverband sönderspelade låten av Dexys Midnight Runners som detta inlägg ska handla om.

Velonavias utsände K i London, var härom veckan ute på promenad längs The Grand Union Canal när hon och maken kom i samspråk med en dam med en mycket spännande bakgrund. Det var nämligen Eileen Sheridan, engelsk cyklist som skördade stora framgångar på 40 och 50-talet med rekord på de flesta distanser mellan 10 och 1000* miles (16 – 1600* km) såväl som 12 timmars tävlingar. Dessutom cyklade hon den i Storbrittanien klassiska distansen från Land’s End till John o’ Groats, ca 140 mil, på 2 dagar 11 timmar och 7 minuter.

Förra året gjordes en dokumentär om Eileen (klicka på bilden så visas trailern nedan på Vimeo)

Dessutom finns det härliga klipp på Youtube

(försök bortse från den tidstypiska, men likfullt manschauvinistiska kommentaren om att Eileen slår rekord för att hinna hem till hushållssysslorna)

Se även den fantastiska spellistan British Pathé Women’s Bicycle History

Läs om Eileen på wiki

*rekordet på 1000 miles på 3 dagar och 1 timma stod sig i 48 år och slog inte förrän 2002!!

Gillar du detta? Dela:

Om xcmankan

Den riktiga Velonavia sedan 2010! Krönikör och bloggare, debattör och provokatör. Fet, medelålders kille som skriver utifrån ett Velonaviskt perspektiv. Allt mer intresserad av vad cykeln och cykling kan göra för vårt samhälle! Och vad bilen inte kan göra för det samma... /Magnus
Det här inlägget postades i Cykelkultur, Film och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.